"Jag kan nått som inte du kan.."

Alltså.. det här med att inte utmana en sjuårig ballerina.. man ska inte utmana dess mor heller. Framförallt inte om dess mor går på yoga fyra dagar i veckan. För när de satte benen bakom huvet gav jag upp och erkände mig besegrad å' hela Sveriges vägnar.
 
Men!
 
Jag kan fanimej något som 1,3 miljarder kineser inte kan.
 
Försök er på den ya' matha fakkas!

Hej då från mig på ett tag!

Om ni inte hör ifrån mig på ett par dagar nu så är det för att jag åker.. bort. 
 
Vi ska fira nyår tillsammans med pappans familj och jag vet inte riktigt vart det är vi ska. (Big surprise huh?) Men jag vet att det tar fyra timmar med fast train och att de inte talar mandarin där, så den pyttelilla kinesiskan jag kan kommer alltså att vara helt värdelös där. Det är bra att veta.
 
Annat som kan vara bra att veta är om det finns internet där. Och det vet jag inte. Men jag har en massa filmer på min dator (+ två säsonger till av Mad Men, wiiho!) och en halvt utläst bok, så skulle jag bli överdrivet ensam där och inte kunna prata med mina föräldrar så har jag det i alla fall.
 
Ett annat alternativ kan ju vara att umgås med familjen och deras släkt. Men det är bara om datorn kraschar, boken försvinner och det inte finns någon annan utväg. Har liksom inte kommit hela vägen till Kina för att umgås med kineser. Dock verkar utbudet av vita (helst svenskar så klart) vara kärvt..
 
 
Det här med att packa är väl inte min starkaste sida, men vi ska faktiskt vara borta i 16 dagar så det kräver en hel del. Och hälften av den lånade rosa väskan är tjocktröjor! De tar väldigt stor plats. I den svarta övre är det mer kläder (vägrar frysa mer nu), den nedre är min dator och den röda påsen innehåller mat. Två paket kex, två paket knäckebröd och en påse havregryn. Vet att det är töntigt att ta med mig egen mat, men det går bara inte att äta deras frukost direkt på morgonen (de äter samma som lunch och middag..) och kexen är för min magkattarr. 
 
 
Ps, har tidsinställt ett inlägg till lite senare idag, så dyker det upp så vet ni varför.

Hade släktträff med broccolins kusin

Smakar nästan lika gott som vanlig broccoli, men vad sjutton är det? Jag har minsann aldrig ätit något som det förut.
 

Språklektion med Jenny 7 år

Tänkte att det var dags för er att träffa Jenny, min partner in crime, min bästis och lillasyster här. Egentligen tänkte jag att ni skulle få träffa henne i ett annat videoklipp, men där lär jag henne att svära på svenska och det uppskattar inte mina föräldrar. Så jag gjorde ett svordomsfritt klipp istället.
 
(Fast för den som ändå vill höra någon icke svensk svära på svenska så har jag fortfarande kvar klippet på datorn. Och ett annat där jag lär min engelska kusin på fem år säga jävla surkärring. Men det är en annan historia)
 

Se hit farmor!

De har pilla-hia ost även i Kina!
 
Resten av er kan se någon annanstans för mer än så här har inte hänt idag, typ. För ja jag har ju inte enbart kollat på barnprogram och fotograferat mina inköp, jag även ätit lite mat, och godis, gått på toa, ätit lite mer godis, städat mitt rum och bytt plånbok. But that's pretty much it liksom.
 
Imorgon ska jag dock träffa Ecuador Rachel och Spanien Ana för att köpa kamera, så då kanske det händer mer. Kanske.

Jag tror att jag har en grej för väskor..

Träffade Tina och åt lunch häromdagen, och eh ja.. vi avslutade vår dejt med att shoppa lite. Men jag behövde faktiskt en ny väska så det är rättfärdigat. Min PL13-påse har ingen dragkedja (nej Baltzar, du kommer aldrig att få tillbaka den) så det är väldigt lätt för ficktjuvarna att ta plånboken.
 
Så jag tänkte så här. En ny väska med dragkedja. Plus en mindre väska. Och en plånbok när jag ändå är igång. Och ett par skinnhandskar. Lite Michael Kors, lite Hermés och så lite Louis Vuitton. Allt äkta så klart och det enbart för 240 kr!
 
 
Nja, okej det är inte så att jag gladeligen springer runt i fejkade varor (hur äkta försäljaren nu än må bedyra att de är) (även om jag tycker det är rätt kul) så hade jag inte haft något emot att fortsätta handla på H&M även här. Det är bara det att jag får ingenting här för 240 kr om jag inte köper fejkat på marknaderna. True story. Annars är det svindyrt. Så jag köper fejk istället. Sen att det är fina grejer och äkta läder (jo det har jag testat så det är äkta där i alla fall) gör mig inget direkt.
 
Fast någon Balenciaga blir det inte. Min första ska vara the real shit, och då menar jag inte bara lädret.
 

Kinesiskt Nalle Puh mys

Jenny och jag spenderar vår söndagsmorgon men att titta på kinesiska Nalle Puh. Han låter för övrigt helt efterbliven på kinesiska. Fast det gör han väl på svenska och engelska också när jag tänker efter..
 
 
Jag tjuter högt så fort jag hör ett ord som jag känner igen. Det må inte hända så ofta, men 'hej', 'ja', 'nej' och 'tack' kan jag ju!
 
Jenny och jag delade förresten på mitt sista Daim. Hon älskar allting sött (mer om det i ett annat inlägg, för när jag säger sött så menar jag ALLT sött) och tyckte det var kul med svenskt godis, speciellt choklad, men samtidigt lite tveksam till den hårda daimen i mitten.
 

Resultatet av att utmana en sjuårig ballerina

Jag och Jenny körde en "can you do this?" tävling. Det gick rätt bra för mig så länge vi höll oss till händer och ansikte (typ slicka sig på näsan och rulla tungan) men sen tog liksom dem grejerna slut och det enda som återstod var resten av kroppen. Och jag är ju lika smidig som ett kylskåp så den tävlingen avgjordes rätt så fort till Jennys fördel.
 
"Can you do this?"
Jag ba: Nää?
 
"Okey okey.. can you do this?"
Nä, jag kan inte göra på andra hållet heller.
 
"Okey.. can you do this?"
Okej, nu jävlas du bara med mig.

På jakt efter Ice Lights uppe i bergen - pt 2

Efter den spännande middagen begav vi oss ut till bilarna igen för att åka vidare. Klockan hade då blivit rätt så mycket och kylan värre. Jag var väldigt dumt klädd för kvällens äventyr eftersom jag bara hade jeans nertill. Visserligen hade jag inga långkalsonger hemma ändå, but still, dumt klädd. När vi väl var framme var kylan för mig nästan outhärdlig, jag skakade som ett asplöv. Linne, långtröja, tjock jacka, halsduk + mössa och vantar, jeans och varma uggs = värdelöst. Efter tio minuter ute i kylan hade jag inte längre någon känsel i mina ben.
 
Det komiska med att denna svenska "vikingen" inte tål kylan här är att kineserna själva inte har något problem med kylan. Jenny sprang runt i tjocka strumpbyxor och bara jacka utan att frysa och samma har jag sett bland många andra kineser.
 
Men strunt i det, jag frös och det var vidrigt men! - att se byn med Ice Lights var definitvt värt det. Bilderna gör inte byn rättvisa tyvärr, det var så otroligt häftigt att se. Har ni någonsin vägarna förbi Beijing, åk dit!
 
Uppe i bergen hade de gjort den kinesiska muren av lyktor, med torn och allt! Tyvärr syns det inte så bra, men det var otroligt mäktigt att se och precis till höger om detta fanns tre kinesiska tecken i rött som såg ut som lava.
 
Jenny och jag utanför ingången. Hon fick sig både en och en annan stelfrusen kram av mig.
Här tänkte jag först göra det klassiak v'et som alla asiater tycks göra på bild men sen insåg jag att jag hade vantar på mig.. så det blev en hej-här-står-jag-framför-en-drakbåt-och-hänger.
Hittade den "svenska pandan" även här.
Denna bilden är numera min bakgrundsbild på telefonen. Så himla fin!
 
När vi sen kom hem strax efter tolvtiden var jag så stelfrusen att jag var tvungen att ta en varm dusch för att få upp temperaturen igen. Liu sprang under tiden upp på övervåningen och försökte sätta ihop ett extra element till mitt rum men jag fick så dåligt samvete då att jag tackade nej. Istället köpte hon ett par gråa långkalsonger till mig idag. För ett par dagar sedan frågade hon nämligen vilken min favoritfärg på kläder är och jag svarade vitt, beige, grått och orange. Så hon letade länge idag innan hon slutligen hittade ett par i grått. Ni anar inte hur bra jag har det här. ♥

På jakt efter Ice Lights uppe i bergen - pt 1

Igår åkte jag, Liu, Jenny, Jennys kompis + hennes mamma och övrig familj upp till bergen för att se Ice Lights. Det skulle bara ta en halvtimme att köra dit. Och tja, det gjorde det ju. Efter första timmen. Så det blev en rätt lång dag för min del eftersom innan dess hade jag mött upp An, en annan au pair, för lunch och sedan åkt till förmedlingen för att avsluta min "training".
 
Hur som haver, efter att ha kört "i en halvtimme" kom vi fram till första stoppet där vi skulle äta middag. Stället var väl inte helt godkänt av Livsmedelsverket om man säger så, så det blev en rätt annorlunda middag med en hel del "spännande" rätter. 
 
 
Först kom något som påminde om mandelkubb och sedan vaktelägg, så jag tänkte att detta kunda bli rätt hyfsat ändå. Sen bar de in tofu, efter tofu, efter tofu.. och där i mellan kyckling blandat med lite fötter och ett huvud eller två (se bild nedan) och fiskmage. Jag hade dock oturen att redan hunnit plocka upp magen med mina pinnar, så när de väl berättade vad det var hade jag inget val än att ta en tugga.Jag bet försiktigt i ena änden, kände konsistensen och eh ja.. la ner det på tallriken igen. Jag må vara precis hur löjlig som helst, fegis, tönt, ja what ever, men jag äter inte något som har samma konsistens som min egen tunga och där man måste bit/riva loss för att få i sig en bit. Icke. Min egen mage var på väg upp istället för fiskens som skulle ner.
 
 
Tips från coachen: Jag tänkte strategiskt. Röda bönor som ändå är rätt gott (har jag upptäckt här) funkar i små mängder men mättar bra, så jag slevade in en hel massa i matluckan och sköljde ner med te. Samma sak med tofun (ja den smakar lika illa oavsett om de tillagar den med tomatsås, vitlök eller annat, same same) så den slank ner till slut också. Och ja, så fortsatte jag tills jag ansåg att jag ätit tillräckligt mycket för att inte vara otrevlig. Win win. Eller ja, kanske inte för den som ville ha en extra mandelkubb för den försvann ner i magen rätt fort.

Fördelen med att vara ensam om sitt språk ute i världen

Vilken dag jag har haft! Vi har varit iväg för att se Ice lights och det har varit helt fantastiskt. Och hemskt. Men mer om det imorgon! Fast om ni nu ligger sömnlösa i natt över det hemska kan jag meddela att det bara var kylan, så inget värre än så.
 
Hur som haver, snabb update innan jag går och lägger mig. I bilen på väg till byn så började Jenny härma mig.
 
Emma: Ha-ha, you so funny.
Jenny: Ha-ha, you so funny.
Emma: Talar du svenska?
Jenny: Talar du svenska?
Emma: Jävlar!
Jenny: Jävlar!
Emma: Surkärring!
Jenny: Surkärring!
*Liu hakar också på eftersom det låter så roligt*
Liu: Jävlar!
Jenny: Jävlar!
Liu: Jävlar!
Jenny: Jävlar jävlar jävlar!
 
Och plötsligt satt hela bilen och svor på svenska. Åh vad jag önskar att jag hade det på film, obetalbart.

Gästvänlighet har fått en helt annan innebörd

Första dagen hos familjen packade jag upp mina kläder och Liu upptäckte att de glömt köpa galjar.
 
Liu: I'll buy tomorrow!
 
Gick sen och tömde sin egen garderob och gav mig några.
 
 
 

Förvirrad svensk i Beijing

Min fd. chef sa en gång att hon aldrig stött på någon som var mer förvirrad än vad jag är.
 
Det tog jag uppenbarligen med mig till Beijing.
 
1. Telefonen ringde och jag registrerar att det är kinesiskt nummer och svarar "Hej det är Emma". Många här kan ju svenska. Förvånad Rachel från Ecuador i andra luren.
 
2. På supermarketen här hittade jag Kung fu panda på en godispåse. Säger till Mamma Liu "Oh, that's swedish!". Glömde visst bort den lilla detaljen med att huvudrollen är en panda som 'bara' finns i Kina, kung fu är deras nationalsport, och eh tja, filmen utspelar sig i Kina. Men annars så är den svensk!
 
2. Åkte för första gången från familjen in till stan idag. Gick jättebra dit, Liu följde med mig på bussen och sen hittade jag själv på subwayen. Det gick jättebra som sagt. Tills jag skulle åka hem och insåg att jag varken visste adressen till familjen, vilken buss jag skulle ta hem, vart denna bussen gick och vart jag skulle hoppa av om jag nu hittade rätt buss.
 
Men jag kom hem till slut. En väldigt trevlig kvinna som kunde lite engelska hjälpte mig till bussen och sen fick mamman komma och hämta mig. Slutet gott, allting gott.

Världens finaste 'lillasyster'

Okej, jag vet om att alla au pairer här säger att deras unge är finast.. men det är bara för att de inte har träffat min Jenny. En sak är säker, om hennes lillebror ens är hälften så underbar som hon är, så åker han med i väskan den dagen jag åker hem till Sverige. Punkt slut.
 
 
Vi lekte förresten i bilen på vägen hem, genom att säga engelska ord och sedan peka på vad det var för något. "Emma see.. car!" Och sen skulle jag peka på en bil. "Jenny see.. blue!" Och så skulle hon hitta något blått. Ja, ni fattar.
 
Jenny: Emma see.. uhm.. yellow!
*Tittar runt i bilen, hittar inget gult. Tittar ut i naturen, hittar inget gult. Tittar på Jenny, på mig.. ja överallt, vart f*n är det gula!?*
Emma: I give up! Where is the yellow?
Jenny: Your hair!
 
Inte lika söt då.

En helt vanlig dag helt enkelt

Utöver smärra missöden tack vare förvirring (läs om det i näst inlägg) så har det varit en väldigt bra dag. Jag har fått en ny kompis, Rachel, som är från Ecuador. Hon är jättetrevlig, talar perfekt engelska (till skillnad från mig just nu som talar kinesengelska) och har inget emot att jag pratar heeeela tiden. Ja, jag har ju gått nästan en hel dag utan att träffa någon annan än kineser. Förstå hur mycket prat jag sitter inne på då.
 
Åkte till en super market efter att jag ätit lunch med Rachel och Javaria (Rachel är au pair och Javaria jobbar på förmedlingen) som ligger i närheten tillsammans med mamma Liu och Jenny. För att ni ska förstå hur det är.. tänk er ICA Maxi. Dubblera det och släng in lite kineser här och var. Ett under att de ens hittar vad de vill ha, jag kunde inte ens hitta till mjölkdisken.
 
Precis där man kommer in säljer de mini-sköldpaddor. Svenne-Emma stod i flera minuter, totalt fascinerad över att det säljs om ingenting här. Ska väl inte sticka under stolen med att jag gärna ville ha en, vilket även mamman frågade men av någon outgrundlig anledning tackade jag nej. För djurens rättigheter? Nej jag visste bara inte vad de äter så jag måste hitta mat först, sen ska jag ha en Skalman.
 

Hej då semestern, hallå verkligheten

Kör i sann Jesu stil den sista måltiden med papa, Liu och Jenny ikväll. Att säga hej då är väl ingen höjdare, men likväl åker han hem imorgon. Det har ju känts som semester om jag ska vara ärlig, med tanke på att min största trygghet har varit med hela tiden, men så fort han åker börjar allvaret och då får jag klara mig själv.
 
Så eeh ja, ska väl inte påstå att cry baby Emma kommer att hålla sig i schack ikväll.
 

Var hälsad kära vänner och facebook vänner!

Som ni kanske förstått så saknar jag tillgång till facebook. Det finns sett att gå runt det, men hur man gör har jag ännu inte kommit underfund med. Ser ni mina inlägg på den blåa sidan är det för att detta sker på automatik. Hur som haver, utöver facebook är det svårt att komma i kontakt med vänner och familj, så e-mail och bloggen är min enda nuvarande väg att komma i kontakt med Sverige. (Smsa är väldigt dyrt och det sparar jag till min kära mor, så tji fick ni resten)
 
Därför vill jag nu be min kära familj (ja, bröder, ni också), vänner, fiender, gamla kamrater, sandlådekompisar, mostrar, fastrar och påhittade kompisar, att slänga iväg ett litet mail till mig. [email protected] så kanske det kan ske någon sorts utbyte av information där istället när jag har tillgång till internet. I början av februari får jag tillgång till internet på telefonen så efter så får jag hitta en app för sms som censuren tillåter, jag har även Skype. (Jonnis, viber fungerar inte här så en plan B hade inte suttit fel nu)

 
 

Västerländska saker i ett kinesiskt hem

 
Igår flyttade jag in hos familjen och det gick väldigt bra. Förvånansvärt bra. Mamma Liu och jag fick bära upp min väska tillsammans för den var för tung ("sååå männy tyngs!"), sen drack vi lite kokande vatten för att släcka törsten (ja, kineser dricker varmt vatten istället för kallt) och sen började jag packa upp. Eller ja, Jenny (dottern på 7 år) hjälpte mig att packa upp samtidigt som hon frågade mig vad vissa saker var för något. Till exempel locktång, tamponger och Sofies piercing. De två sistnämnde gav resans hittills bästa skratt.
 
Jenny: What is this? *håller upp tampongerna*
Emma: Eeh, that's.. eeh.. well.. you.. eeh.. never mind.
Jenny: Whaaaaat??
*håller upp en tampong, tittar frågande på mig och pekar på munnen*
Emma: No, no, not in your mouth.. ehm.. go ask your mother!
 
Vet väl inte riktigt vad Jenny fick för förklaring av Liu men i vart fall bättre än vad jag var villig att ge.
 
Efter tampong uppklarandet hittade hon bilden på mig och Sofie. "Pretty! What is that?" och pekar på Sofies näspiercing.
Emma: You know earrings? *Pekar på örat* She has one, but in her nose.
 
Jenny gapskrattar och tyckte att det var jättekonstigt.
 
Sängen är stenhård, ungefär som att sova på en träplanka och kudden är av cement. Men Tina säger att alla kineser sover så och det är en vanesak. Så ja, även denna blatten får väl vänja sig. Har ni tänkt på det förresten, att jag nu är utlänning? Blatte, babbe, tjyvande arbetskraft. Får väl tacka för att Sverigedemokraterna inte finns i kinesisk version. Och om de finns så har de i alla fall inte kontaktat denna svenska två och en halvmeter långa vikingen. Hit me with your best shot liksom.
 
Jag har i alla fall ett jättefint rum med tillhörande eget badrum, en bra familj och två kilo svenskt godis. Vore fel att klaga. Så om ni undrar, så har jag det väldigt bra.

Och självklart hann vi med lite shopping också

Föga förvånande, eller hur?
 
Tina tog oss till en mindre känd marknad, med det sagt var det fortfarande mycket turister där (vi lyckades springa in i samma nyfikna svenskar som tjuvlyssnade på oss på Starbucks i lördags, och som gladeligen gjorde samma idag) men mest svenskar. Marknaden var som ett stort köpcentrum på fem våningar, som sålde alltifrån jackor, till underkläder, skinnjackor, väskor, jeans och barnkläder mm. Kända märken blandat med kinesiska varor. Jag fick en Monclear jacka, självklart i äkta. Och bara för 380 kr! Det kanske låter lite skumt, men försäljaren lovade att det var äkta. Blev även erbjuden en Birkin väska för 120 kr men kände att det inte riktigt var min färg så jag hoppade.
 
(Inte direkt världens grannaste bild på mig men jag var helt slutkörd när bilden togs. Och den skulle egentligen inte upp på bloggen, tog den för att se hur färgen ser ut på bild, men är för lat för att ta en ny. Ni får helt enkelt ursäkta)
..Skämt å sido, jag är i de fejkade märkenas land och jag älskar det.
 
Jackan tog oss dock några timmar att hitta. Direkt när vi kom in testade jag en riktigt snygg modell, men jag gillade inte färgen, så vi fortsatte. Sen gillade jag inte fickorna på nästa, pälsen på den tredje, fel längd på den fjärde, för liten på den femte, för.. ja ni fattar. Men efter många timmars letande, så hittade vi till slut min jacka. För jag gav upp och köpte den första jag hade testat. (Det är ett under att varken Tina eller pappa gav mig en smäll)
 
Tänkte lägga upp lite bilder på shoppingen men det tar en evighet att ladda upp så det får bli en annan dag i så fall. Köpte även ett par pyjamas byxor, sovshorts, en halsduk och en sjal. Ja så mycket mer orkade/hann vi inte efter letandet efter min jacka, men jag känner på mig att jag kommer att åka dit snart igen haha.

En dag vid muren

Dagens sightseeing begav sig till kinesiska muren. Efter frukost hämtade Tina upp oss med chaufför och så begav vi oss för en dags klättring. Ja där vi var (kan ju inte tala för hela murens konstruktion, den är lite lång förstår ni) var det enbart klättring som erbjöds och efter si så där tvåtusen trappsteg fick vi Kinas absolut mest fantastiska utsikt. Bilderna gör verkligen inte omgivningen rättvisa, landet är helt fantastiskt.
Men klättringen, som ni kanske förstår, sker på egen risk och vid visa fall med livet som insats. Det är halt nu när det är snö och vissa trappsteg har sett sina bästa dar. Vi såg några trilla ett par steg utan att skada sig men för ett tag sedan föll en kille så pass illa att ambulanshelikopter fick plocka upp honom. ..fast honom känner inte jag så den mood killern kan vi skippa här.
 
Efter muren åkte vi till en fabrik som tillverkar traditionella vaser, en utav två fabriker i hela landet som tillverkar dessa äkta. Säljs självklart mycket fejk runt om i landet, men detta var det real shit så att säga. Fanns en massa annat att köpa där också, jag fick ett armband och ett ägg som ska bringa lycka i ett väldigt vackert mönster. Efter lite shopping där åt vi lunch (kinesisk mat är bra mycket godare än vad restaurangerna i Sverige försöker lura i en) samtidigt som en svensk familj droppa in och i princip hängde över oss. Ja svenskarna här är otroligt nyfikna, framför allt på Tina som pratar flytande kinesiska. De söker vår uppmärksamhet och man ser att de sååååå gärna vill inleda en konversation "jippie kajej, hänga med svenskar!". Kan inte direkt påstå att vi känner likadant haha.
 
Ord jag har lärt mig idag:
Bo jao = behöver inte (kan lägga till che che för artighetens skull)
Chao ching = försiktig/akta
Ai yi = tant, men även uppassare
 
Ska be Tina lära mig vad toalett heter imorgon!
 
 

Om ni inte redan listat ut det..

..så herregud vad det är kineser här. De är överallt. Och de ska hela tiden dit vi ska! Jo jag lovar, vart vi än går, har vi en kines efter oss i hasorna. Till och med in på hotellet, ja det är helt otroligt.
 
Vart fan kommer alla ifrån!?!?

Sightseeing i Beijing!

Idag har vi gjort lite sightseeing i staden, vi mötte upp Tina (min kontakt här) i andra centrum och som sedan guidade oss runt i staden. Det var helt fantastiskt. Vi åkte till Himmelska fridens torg, Den förbjudna staden och sedan till hutongerna (?). Ja alltså, det var för mycket att ta in för att minnas alltihopa. Himmelska fridens torg var intressant att ha sett, men inte så mycket mer än så. Historian bakom och omgivningen är det intressanta, själva torget är egentligen bara ett torg.
 
Den förbjudna staden däremot.. sjukt häftigt! Och otroligt vackert. Allting är verkligen detaljerat och utsmyckat till deluxe, det är fantastiskt att se. Hutongerna lika så, det är det typiskt traditionella Kina som man som västerlänning förväntar sig här. Vissa byggnader är från 1200-talet! Så tji fick Bibeln och Jesus med sin tidräkning.
 
När vi gick från Den förbjudna staden mot hutongerna så mötte vi på en massa gatumusikanter samt artister som målade lite här och var. En man ville måla av mig efter att jag tagit en bild på hans vackra kvinnor, och tja.. vem vill inte vara Mona Lisa liksom?
 
 
Efter detta satte vi oss på Starbucks en stund, gick igenom kartan och planering för imorgon och sen fortsatte vi gå runt och titta överallt. Vi gick ju hela dagen, så efter åtta timmars marsch genom staden var vi så slutkörda att vi tog taxi till tunnelbanan (20 kr för ca 30 min åktur, dör så billigt allt är här) och sedan direkt in på hotellet för lite power nappning innan sista måltiden för dagen.
 
Imorgon ska vi till muren och sen blir det shopping!
 
Nya ord jag lärt mig idag (stavning osäkert, jag går efter ljud, heja dyssläxi)
- Nin hao = hej till äldre kineser och främlingar
- Che che = tack
- Mei venti = inga problem
 

Jag lever!

Gott folk, vi har landat! Flygturen gick jättebra, om än väldigt fort. Jag hade räknat på det och trodde att det skulle ta 14 timmar, men så glömde jag tidsskillnaden på 7 timmar så det blev inte så mycket som jag trodde.
 
När vi landat och hämtat väskorna blev vi uppmötta av förmedlingen och min värdmamman på flygplatsen! Och vilket bemötande vi fick. Jag fick en jättevacker bukett med blommor och så hade mamman och dottern gjort en skylt till mig där det stod "Welcome home" och dekorerat den med blommor också. Det var otroligt fint och långt ifrån det jag hade förväntat mig. Både jag och pappa tänkte väl att vi skulle få en skylt med "Emma Lundgren" på eller något liknande, men icke sa nicke, jag är deras nya familjemedlem och skall bemötas efter det.
 
 
Bilderna tar en evighet att ladda upp, får spara om de imorgon istället och lägga upp det då. Nu måste jag sova. zzZZz.. Efter att vi landade så åkte vi hem till familjens lägenhet (etagevåning), åkte sen och hämtade dottern Jenny på skolan (sonen och värdpappan är i deras hemstad, vi möts upp under nyåret), åt lunch, checkade in på hotellet och åkte till polisen för registrering. Efter att ha varit vaken i 25 timmar började jag se i kors så trött jag var.. Försökte vara trevlig och hålla mig vaken, men på väg från polisen till hotellet gav kroppen upp och jag somnade i baksätet. Väldigt välbehövt.
 
Kommer att tidsinställa inlägg här på bloggen eftersom vi är 7 timmar före er i Sverige, och ska försöka uppdatera facebook så gott det går. Just nu har väl censuren tagit i kraft får det går inte att logga in ;-)

Bilderna som glömdes kvar - pt 3

Tja, jag har ju fortfarande inte landat ännu, så jag tidsinställer ytterligare ett inlägg med lite fler bilder så behöver ni inte sakna mig alltför mycket.
 
(Bara för det kommer planet att ha perfekt fungerande wifi)
 
Sofie följer med mig till Beijing! Det gör visserligen hela familjen och tjejerna också, men de kom i lite fel format så jag kunde inte köpa ramar. Får försöka köpa en stor där istället.
Jag skulle fickparkera.. Träning ger färdighet!
Ännu en bild från Jonnas "födelsedag". Jag lägger så sällan ut bilder på mig själv (hahaha) så jag tänkte att den kunde få slinka med här igen.
En kompis publicerade denna på facebook. Tyckte den var cool så jag snodde den. Helt skamlöst.
Kolla vilken sötnos som pryder min spegel numera? Fina storebror.
OMG. LOL. HAHA. Ja typ så var min reakton. Fast man måste ha sett The Big Bang Theory för att förstå den samt hört "Soft kitten, varm kitten, little ball of furr".
Min packning! Jag har med mig en årsförbrukning av krämer, tamponger, tandborstar, godis och en jäkla massa underkläder. Gick väl lite too crazy inne på Gina Tricot kanske..

Bilderna som glömdes kvar - pt 2

När ni läser detta sitter jag redan på planet, på väg till mitt nya hem. Så för att ni inte ska bli helt heart broken, så har jag tidsinställt ett inlägg. Enjoy!
 
Jag var på en sista after work med jobbet och träffade äntligen Oscar igen! Han är världens finaste och antagligen den mest pålästa människan jag någonsin träffat. Holy fuck vad han kan Europas historia.
Jag firade nyår hos Baltzar och Louise tillsammans med deras australiensiska (?) vänner Rob och Sean. Saknar mitt hår när jag ser denna bilden, klippte mig idag och 1 dm rök..
Firade Jonna (och Camilla men det hade Jonna glömt berätta) och spelade Med Andra Ord. Har nog sällan gråtit av skratt som jag gjorde då. Bojje fick påskägg och försökte beskriva det för Tobias. Efteråt - Bojje: Ja men det som kommer ut ur hönan. Tobias: Det är väl för fan inget påskägg heller!
Jag försökte ta en gullig bild på Jonna och hennes pojkvän. Björn ville vara med.
Success! Jonna flyttar till Niclas i Borlänge imorgon. Om hon har anammat dialekten när jag kommer hem så är vi inte längre kompisar. Aj svär!
Mitt förra pass: jag ser ut som en bosnisk häxa. Ser visserligen ut som en slavisk transvestit på mitt nya, men det tänker jag inte visa förrän jag fått ett nytt.
 

Hej då mamma <3

Att säga hej då till mamma var nog det jobbigaste hittills. Det var tur att jag var så pass trött som jag var, för annars hade det blivit ett väldigt mycket mer tårfyllt avsked.

Saknar dig redan fina lilla mamma.


Det här med att packa var väl kanske inte min starka sida

Jag hade 29.5 kg i bagaget när vi vägde väskan första gången. Pappa har 5 kg kaffe och mina skor så han hade precis i vikt.

Emma: Vad händer om vi inte kan stuva om det?
Pappa: Då får du börja slänga.
Emma: Jag slänger inte mina kläder!!
Pappa: Men du kan köpa nytt där!
Emma: Aldrig! Släng mitt schampo.
Pappa: Du har ju 3 kg godis med dig!
*tysntad*
Emma: SLÄNG MINA KLÄDER!

Inget behövdes dock slängas. Istället har jag på mig tre tjocktröjor och bär två handbagage. Det krävdes lite tålamod men sen gick det.


Nytt år, nya tider, nytt land

Ikväll har jag sagt hej då till Jonna, Baltzar och Sofie. Och jag har nog aldrig gråtit så mycket i hela mitt liv. Herregud. Tyckte synd om Sofie som stannade kvar med mig längst när jag gick och grät (läs snorade) om vartannat. Men ändå, ett helt år. Jag ska vara ett helt år utan min fantastiska familj och vänner. Hur sjutton ska det gå?
 
Imorgon flyttar jag till Kina.
 
Men misströsta inte kära vänner, jag kommer att uppdatera bloggen så fort censuren tillåter mig.

Bilderna som glömdes kvar - pt 1

 
Jag är en fena på att ta bilder som "detta blir ett bra inlägg" och sen glömmer jag bort det eller inser att det inte blev så bra ändå.
 
Så därför kör jag en rejäl bildström nu eftersom allt raderas från min iPhone sen.
 
Vi hade en fasan i trädgården. Sjukt fascinerad tjej.
Mhmm.. H&M's provrum. Tänkte faktiskt skriva ett klagobrev till dem om det, just för att det är så äckligt där (alltid) men sen rann det ut i sanden. Precis som det tilltänkta blogginlägget.
Ja, uppenbarligen tänkte jag göra ett inlägg om denna bilden också. Men precis där, exakt på den fläcken, är det enda stället jag kan få täckning på på hela City Gross.
Jag fick ett lexikon/frasbok av Sofie! Nu står den dok inte på hyllan längre utan ska snart packa ner sig i min resväcka istället.
På julafton skulle vi dela ut julklapparna som rör Baltzar och Louise först så att de kunde åka till Louise's föräldrar sen. Johan: Är alla dem till Basse och Louise!? Får vi inga!?
Mhm, inte riktigt Sherlock..
Jag hade ett nagellack som var omöjligt att ta bort. Spelade ingen roll hur länge jag gnuggade med acceton och höll på. Så jag dränkte en pad i acceton och folierade (mycet bra ord, varsågoda Svenska Akademien) det och väntade någon minut. Poff sa det bara.
Jag var på julmys hos Madelene, och vi åt cake pops och cupcakes (hon och Camilla är de enda som tycks göra god glasyr, all annan jag ätit är VIDRIGT). Sjuuuukt gott i alla fall. Jag rullade lyckligt hem.
 
 
 

Favorittröjan är äntligen min!

I lördags hade jag min avskedsmiddag (supermysigt för övrigt, men har inga bilder därifrån så tror inte att det blir något inlägg om det) och fick världens finaste och bästa present från Jonna. Nämligen hennes gamla avlagda tröja.
 
 
Jo det är sant. Men förstå hur länge jag har suktat efter denna stickade skönhet? Jag snor den så fort jag får chansen. När vi var i Kroatien "råkade" alla mina kläder vara blöta så då fick jag låna något ur hennes garderob. Resultatet?
 
FYI. Inte helt nykter tjej..
 
Så som tips från coachen vill jag bara säga: Tjata i flera år och flytta sedan utomlands. Det gör susen, jag lovar!
 
Tack Jonna! ♥

Titta vad vi hittade! pt 2

Fortsättning på föregående inlägg.
 
Eller ja, vi och vi.. pappa hittade ekorren tjyvandes från fågelmaten i trädgården när jag inte var hemma. Men jag hittade bilderna på mammas dator så jag tycker att det går jämt ut.
 

Bra hårdag = bra dag!

 
Vadå, så mitt hår är särskilt intressant? Nehe. Vill ni istället veta exakt hur uttråkad jag är?
 
Okej. Here it goes.
 
 
 
 

Hej då båten!

Då har jag sagt upp mig, lämnat in mina arbetskläder, tömt mitt skåp och sagt hej då till alla.

Hur det känns? Underbart. Och väldigt tomt.


Jag och Marco i somras!


Myskväll med vin hos familjen Karlsson

Åkte och vaccinerade mig mot tuberkulos direkt när jag kommit hem från Göteborg. (Man vet ju aldrig vad göteborgarna bär på liksom) Gjorde skit ont! "Känns som ett getingstick bara." Mhm, uppenbarligen har du aldrig blivit stucken av en geting!

Kvällen spenderades sen tillsammans med Jonna och Camilla, vi drack upp min flaska Barefoot (helt okej sällskapsvin) och snackade skit. Visade bilder på familjen i Kina och skrattade åt flytten till Beijing. Eller var det Peking?Äsch, Kina i alla fall!

Bild skamlöst stulen från Jonnas instagram.


Dags att åka hem från Göteborg

Bästa platsen på bussen hem - check!


Vaknade förresten flera gånger i natt och trodde att jag skulle göra något. "Måste säga till Fredrik!! Nu.. Eller imorgon? Jag säger.. zzZzz.." Idag har jag inte den blekaste aning om vad det var jag skulle säga. Fick för mig att bädda om i natt också, men så insåg jag att låg riktigt skönt.. "Men ska jag inte bädda om ändå? Jag borde.. zzZzz.."

Lisa säger att jag har resestress, tror hon kan ha en poäng där ;) 6 dagar kvar!


Min kvällsläsning

Hittade denna boken på biblioteket i veckan, riktigt bra! Kina har verkligen en fantastisk historia och kultur (och det finns en hel del bra tips för mig som utlänning). Låter rätt så cheesy, jag vet, men allt är otroligt fascinerande. Allt de gör där har ju sin historia och tradition och det ska bli sjukt häftigt att uppleva på plats!
 


Fast även om de säger att maten där är otrolig.. så nej, några tusenåriga (svarta) ägg lär det ju inte bli för min del i alla fall.


Mums säger kinesen. Aldrig i livet säger jag.

 

 


Titta vad vi hittade!


Tänker starta ett eget konsulat fast i Helsingborg när jag kommer hem

Jaha. Två och en halv timmes tåg till Göteborg för femton minuters gång, tio minuters ärende och sen femton minuter gång igen. Nu är jag färdig. Fyrtio minuter senare.

Så nu ska jag ta bussen hem igen. Ja jag hade ju egentligen tänkt hälsa på brorsan när jag ändå var här, men jag glömde liksom bort den lilla detaljen att höra av mig innan.. så det blev inte av.

Nå väl, de har Burger King på terminalen ändå så jag överlever.

Ps, snygg tjej på ID korten. Fast ändå bättre än passet, jag ser ut som en transvestit från Balkan där.


Morning sunshine!

Sitter i skrivandes stund på bussen på väg in till stan för att sedan hoppa på ett tåg till Göteborg. Ögonen gör ont så trött jag är, för det blev rätt sent igår när jag ordnade med en liten present igår, så jag får sova på tåget istället.

Och halsa Red Bull efter. Det är också ett rätt schysst alternativ.


Plötsligt händer det

Hjärtformad potatis. Ja, sådant prioriterar jag när jag handlar.


Jag flyttar till Kina!

Bokade precis en enkel biljett till Peking, Kina.
 
Så eh, ja. Jag flyttar alltså. Hur det känns? Tja, skräckblandad förtjusning har fått en helt annan innebörd.

(我从来没有如此害怕或高兴在我的整个生命)

Fast tredje filmen kan jag hoppa för den andra är favoriten

Sagan om ringen var på tv innan. Tre väl spenderade timmar (uppenbarligen inte extended version) gjorde min kväll mycket bättre.

Bilbos tal gjorde mig lika clueless som de andra hobbitarna. (Stavning?) Så pass att jag fick spola tillbaka flera gånger, läsa om och om igen, innan jag till slut tog en bild istället och klurade på det efter filmen istället.

Oops, nu går Sagan om tornen på tv också!


En 'liten' tillbaka blick på 2012 då

Visst 2012 var inte mitt år, men det hände faktiskt en hel del fantastiska saker det året också, så därför blir det en liten tillbaka blick ändå på året som har gått. Listan är skamlöst stulen av Felicia.
 
1. Gjorde du något i år som du aldrig har gjort förut? Reste i nästan tre månader med mina bästa vänner i Asien.
 
2. Höll du några av dina nyårslöften? Jag gjorde inga faktiskt.

3. Fick någon du känner barn? Nej, jag håller tummarna för 2013.

4. Vilka länder besökte du? Danmark, Thailand, Malaysia, Singapore, Indonesien och Spanien.

5. Är det något du saknade 2012 som du vill ha 2013? En massa, men jag tror inte att 2013 är det året Jude Law och jag gifter oss, faktiskt.

6. Vilket datum kommer du alltid att minnas? Siffror är väl inte riktigt min grej, så datum får väl bli min födelsedag då.

7. Vad är det bästa som hänt dig under året som gått? Resan tillsammans med tjejerna och mitt körkort.

8. Vilket var ditt största misstag? Att jag var för feg för att ge fingret till de som borde ha fått det.

9. Vilket var ditt bästa inköp? Min peplum tröja från rean på Zara. På allvar, kan vara det bästa köpet i hela mitt liv.

10. Vad spenderade du mest pengar på? Säkerligen mat.

11. Vad gjorde dig riktigt glad? Helgen i Göteborg ♥ Och mitt körkort. Jag har nog aldrig gråtit så mycket i hela mitt liv som då.
 
12. Har du varit sjuk eller skadat dig? Hahahah, ja jag fick både akut burkit och salmonella i Thailand.

13. Vilka låtar eller artister kommer få dig att tänka på 2012? Äckligt av Ansiktet. Varje gång jag hör den tänker jag på vår resa.

14. Mådde du bättre eller sämre under 2012 än vad du gjort tidigare år? Totalt sett sämre, men de höjdpunkterna som fanns med under 2012 vill jag inte byta ut för något annat. 
 
15. Finns det något du önskar att du lagt mer tid på? Ja, jag önskar att jag hade spenderat mer tid med Sofie.

16. Finns det något du önskar att du lagt mindre tid på? Mc Donalds.

17. Hur var din julafton? Den bästa hittills, så väldigt bra med andra ord.

18. Blev du kär? Ja. I mina gröna mysbyxor. Och Vampire Diaries.

19. Vilket program har varit det bästa på tv? V.A.M.P.I.R.E D.I.A.R.I.E.S

20. Hatar du någon som du inte hatade förut? Jag hatar egentligen inte någon, eller jo, fucking Vicky i Vampire Diaries. Henne hatar jag. Jublade och skålade i champagne när hon dog.

21. Vilken var den bästa boken du läst under året? Hypnotisören.

22. Vilken var din största musikaliska upptäckt? Mozart.

23. Önskade du dig något som du fick? En biljett till Summerburst. Och lite större tuttar tror jag.

24. Önskade du dig något som du inte fick? Ja, små knoddar att vara faster till. *2013 pliiz*

25. Vilken var årets bästa film? The hunger game!

26. Vad gjorde du på din födelsedag? Blev uppvaktad av min familj och vänner, och söp sedan bort några hjärnceller tror jag.
 
 
 
27. Vilka var de bästa människorna som du träffade? Oscar, Lisa, Louise och Li ♥

28. Hur skulle du beskriva din klädstil? Lite färglös och en massa peplum.

29
. Vad fick dig att må bra? Min familj.

30. Vilken kändis var du mest sugen på? Jude Law. OMG.

31. Vem saknade du? Hela familjen och Sofie när jag var ute och reste, men allra mest min lillebror.

32. Vilken var din bästa månad? Januari/februari, men även maj/juni/juli var rätt bra.

Nykterheten själv halv sex på morgonen


Nyårslöften

Funderade på att göra en återblick på 2012, men det var nog mitt sämsta år någonsin så jag skippar det. Höjdpunkterna var resan i Asien med tjejerna, Summerburst, dagarna i Göteborg, min födelsedag, körkortet, julafton och tja, det faktum att året är över. Men det är faktiskt okej, 2012 var inget bra år. Så enkelt är det.
 
Därför kör jag lite löften för att 2013 ska bli mycket bättre.
 
Jag ska:
- Lära mig ett nytt språk
- Flytta hemifrån
- Bli den bästa vännen Sofie förtjänar
- Skratta mer, mycket mer!
- Lägga mer pengar på upplevelser istället för småsaker
- Ta bort alla "vänner" som tar energi istället för ger
- Sluta ha dåligt samvete för sådant som inte spelar någon roll
- Lyssna mer på klassisk musik
 
Så woop woop 2013 typ.

Gå upp ur sängen 2013? Nej tack

Vaknade vid tio, tänker "Så dåligt mår jag faktiskt inte". Rullar över till andra sidan av sängen "Woooow, jag blir nog kvar här ett tag." Så här ligger jag. Huvet vill inte riktigt ge med sig så jag blir nog kvar här ett tag till.

Men kul hade jag i alla fall! Hej 2013!


RSS 2.0