Klär man sig som kvinna i manliga kläder så är det fashion, klär man sig som man i kvinnliga kläder är man bög/transa

Jag hade en diskussion med mamma häromdagen angående genus och hur man klär sina barn. Jag är självklart helt för att klä barn könsneutralt för att undvika förväntningarna som medföljer när man klär upp sina döttrar till prinsessor och pojkar till krigare. Men inte tvärtom, för båda var rörande överens om att klä sina söner i klänningar, glitter och spets, tjejkläder alltså, är att ta det ett steg för långt. Utklädnad är sin sak men till vardags blir det fel. Kvinnor klär sig i kvinno- och manskläder och män som klär sig i kvinnokläder är antingen bög eller så är han transvestit. 
 
Men vad är egentligen skillanden på tjejer som klär sig i byxor, skjorta och kostym och killar som klär sig i kjol och klänning? Varför är det ena accepterat men inte det andra?
 
Byxor förr var enbart för män. När kvinnorna började klä sig i byxor var det kontroversiellt, provocerande, konstigt och väldigt fel. Idag är det ett klädesplagg för alla, oavsett vad du har mellan bena. Varför är det inte samma med kjol och klänning? Varför kan inte det bäras av män?
 
Varför är det ena socialt accepterat (minus några konservativa stolpskott så klart) men inte det andra? Vad är skillnaden på att kvinnor kan bära manliga kläder men inte män kan bära kvinnliga kläder?
 
Tänk på det.
 
 
Läsvärt inom genustänket när vi ändå är igång:

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0